Creatieve manier om veilig te werken op de werkvloer

Veilig werken: deze creatieve maatregelen hanteren bedrijven op de werkvloer

Afstand houden en de handen wassen, is in coronatijden dé gouden standaard op de werkvloer. Maar Vlaamse bedrijven grijpen ook naar tal van creatieve maatregelen om veilig te werken. Vijf voorbeelden uit de praktijk.

1. Open deuren

Werk met open deuren waar dat kan, zodat je geen klink moet vastnemen. Zo luidt een eenvoudige suggestie waar het personeel bij verpakkingsbedrijf St-Luc Labels & Packaging mee op de proppen kwam. Heel wat andere bedrijven stellen deuren ook in zodat ze automatisch opengaan, dus zonder dat je je handen moet gebruiken.

2. Eénrichtingsverkeer

Anderhalve meter afstand houden, is vaak niet eenvoudig in gangen of gangpaden waar je in twee richtingen kan stappen en dus een ‘tegenligger’ kan kruisen. Bij Daikin in Oostende is de fabriek dan ook zo aangepast dat er overal éénrichtingsverkeer is. 

3. Inpakken, en weg ermee

Wie naar het VTM Nieuws kijkt, heeft het vast al opgemerkt: de microfoons van reporters wordt steeds stevig in folie ingepakt. Maar werkmateriaal inpakken is een techniek die ook elders op werkvloeren wordt toegepast. Zo wordt bij St-Luc Labels & Packaging elke machine van speciale afdekfolie voorzien, die na elke shift verwijderd wordt.

4. Nummertje trekken

Een nummertje trekken voor je de kleedkamer in mag? Daikin past het toe in Oostende om te vermijden dat er te veel werknemers tegelijkertijd in die ruimte zitten. Door de toegang te beperken, is het immers wel mogelijk om aan de social distancing-regels te voldoen.

5. Zie het groots(er)

Ruimte wordt er ook gezocht in het vervoer waarmee personeel zich verplaatst. Bij Maris Technics uit Heusden-Zolder is het zo georganiseerd dat er telkens maar één iemand per bestelwagen zit. ICO Terminals uit Zeebrugge doet dan weer een beroep op een schoolbus om medewerkers naar de schepen te vervoeren, waar ze auto’s afladen. In de gewone busjes waarmee ze anders gewoon het schip inrijden, is het in coronatijden te krap geworden.
De sociale inspectie heeft een checklist online geplaatst die bedrijven kunnen gebruiken om volledig veilig aan de slag te kunnen gaan. Download hem hier.

Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & de volgende events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels